Kelebihan Dinar Emas

-Dinar dan Dirham adalah matawang Islam yang sebenar.
-Penyimpan nilai yang lebih stabil berbanding wang kertas.
-Dinar mampu melindungi kekayaan anda.
-Boleh digunakan sebagai bayaran mas kahwin.
-Penggunaan Dinar membolehkan pembayaran zakat yang lebih tepat.
-Harga Emas yang meningkat setiap tahun akan menambahkan nilai kekayaan penyimpan Dinar.




Di antara kegunaan Dinar Emas ialah :

1) Boleh disimpan sebagai pelaburan dan simpanan.

2) Boleh digunakan untuk membayar zakat.

3) Boleh digunakan sebagai Mas Kahwin.

4) Boleh diberikan sebagai hadiah/cenderamata.

5) Boleh digunakan untuk aktiviti jual beli.



Dinar emas Sebagai Mahar Mas-kahwin Lebih menguntungkan bagi pengantin perempuan

1. Emas adalah pelaburan jangkamasa sederhana dan panjang.
Emas tidak menjamin anda menjadi kaya tapi menjamin anda tidak miskin. Ia sememangnya menguntungkan penyimpan atau pelabur emas. Tempoh masa untuk simpanan atau pelaburan emas disarankan 1 tahun dan ke atas. Dalam masa 1 tahun ini, kita akan nampak perbezaan harga turun dan naik. Dibawah adalah sejarah harga emas dalam masa 1 tahun.

2. Konsep Beli Sekarang

Jika anda masih ragu-ragu dengan emas, banyakkan membaca, tanya orang lain tentang emas, dan gunakan konsep ini. Beli sekarang dan tunggu bukan tunggu masa yang sesuai untuk beli, kerana harga emas hari ini tidak sama dengan harga emas esok, mungkin naik dan mungkin turun tetapi emas akan sentiasa naik harganya.

3. Harga Sentiasa Turun dan Naik
Emas ialah antara barangan komoditi yang sentiasa harganya turun dan naik, bila anda menkaji graf harga emas, sudah pasti terdapat penurunan dan kenaikan harga, antara faktor penurunan harga emas ialah kekukuhan matawang U.S, dan antara kenaikan harga emas ialah kejatuhan matawang U.S, krisis ekonomi dunia, perperangan, bencana dunia dll.

4. Pelaburan Emas Bukan Pendapatan Tetap
Simpanan atau pelaburan emas tidak menjamin pendapatan tetap anda setiap bulan, sekiranya anda mahu menjana pendapatan daripada emas, perniagaan emas ialah jawapannya.

Mungkin beberapa penerangan di atas membantu anda untuk menceburi bidang simpanan atau pelaburan emas, seterusnya terserah kepada anda untuk membuat pilihan. Mulakan simpanan emas anda dengan 1 dinar emas dan mungkin dengan melihat kilauan 1 dinar ini anda akan bersemangat untuk menambah ilmu tentang emas.

sumber: hargaemas.com.my


Jadi Ahli Powergold

0 comments:

10 Sebab Mengapa Kena Tukar Wang Kertas Kepada Emas



1. Tiada susut nilai dan inflasi.

Zaman Rasulullah s.a.w kambing sedinar seekor, zaman sekarang pun masih sedinar seekor. Sedinar sekarang RM670 lebih kurang 1 dinar=4.25g
Setiap hari susut nilai. Satu ketika dahulu, duit Indonesia tidaklah seperti sekarang di mana 100000 rupiah=RM35, dulu mahal lagi.

2. Bernilai kerana ia logam.

Duit kertas dipernilai kerana ia kertas yang dicop sahaja. Jika anda bank Negara (ada kuasa) anda pun boleh cop.

3. Laku dan diterima di seluruh dunia pada setiap masa.

Orang kemboja yang hijrah ke Malaysia kini kaya raya di kelantan menggadaikan emas mereka untuk dijadikan modal meniaga batik. Bayangkan kalau mereka bawa duit kertas negara mereka pada ketika itu, nescaya tak laku kerana negara mereka pada ketika itu kacau bilau.
Laku waktu aman je..contoh depan mata ialah Iraq, selepas kejatuhan Saddam, wang kertas terus tidak bernilai.

4. Pelaburan paling terjamin dan menguntungkan.


Kos nak pergi haji tahun 2006 ialah 68 dinar tapi tahun 2009 hanya perlu 30 dinar sahaja. Jadi anda tak perlu tambah duit dan dapat pergi haji lebih ramai.
Kalau anda menabung bentuk duit, nescaya anda perlu tambah lagi wang anda walhal anda nak pergi seorang je.

5. Pemimpin negara kita adalah penyimpan dinar.

Mereka tahu tentang tipudaya wang kertas ini.
Disimpan oleh rakyat. Beratur di bank sebulan sekali nak simpan duit 100, atau 200. Jangan malukan diri anda lagi.

6. Negara China adalah penyimpan emas terbanyak dunia.

Untung bisnes semua beli emas. China memang kuasa besar dunia tak lama lagi kerana mempunyai emas.
Amerika negara pencetak wang kertas terbanyak dunia tanpa sandaran emas. Hanya cetak dan beli minyak dari Arab,beli alat pertahanan tapi sekarang, semua sudah tahu tembelang Amerika, cetak duit kertas tanpa emas..tak lama lagi akan down..

7. Layak kena zakat.

Dapat pahala. 85gram/20 dinar simpan baru wajib zakat. Zakat 2.125g /setengah dinar.
Khilaf ulamak. Ada kata kena, ada kata tak. (rujuk kitab risalah imam shafie). petikannya; tidak harus dikiaskan emas dan perak dengan duit ringgit (wang kertas) pada wajib zakat. 3 mazhab lain wajib zakat. Mazhab Shafie tak wajib..anda nak bayar juga, suka hati koranglah.

8. Keunikan yang ada pada umat islam tapi tidak digunakan.

Alat barat untuk mengambil kekayaan orang Islam seperti minyak, senjata, teknologi dan sebagainya.

9. Peningkatan purata 11% setahun tanpa susutnilai.

Rujuk kitco.com/
Wang ringgit susut nilai setahun 37% . bonus ASB baru 7% setahun..rugi 30%, tapi kita tak nampak..kita nampak kertas aku makin banyak.

10. Tiada siapa boleh main harga kerana ia memang berharga.

Wang kertas adalah alat paling bahaya kerana penyangak matawang sentiasa ada. Tak takutkah anda jika 100 000 anda di bank dibuang 3 kosong di belakang menjadikan duit anda jadi 100 je..tak mustahil kerana kertas semata-mata, ia hanya diperhargakan..

*Fikir-fikirkan...

Jom Simpan Emas

0 comments:

Keratan Akhbar Tentang Emas

Assalamualaikum, melalui post ini, sy akan share keratan-keratan akhbar tentang emas masa kini dan beberapa tahun yang lalu...























0 comments:

Kisah Sontot Tentang Emas ETA


Cerita Sebenar Tentang Emas ETA.

Bulan Pertama
sipolan bernama A, ada modal 200k, beli emas 1kg = 135,000
dia akan jual emas ni dengan harga murah, contoh 100,000 tapi perlu delay selama 30 hari.
tapi dia tak buka di facebook, dia approach orang2 yang mata duitan yang tak berapa bijak matematik.
orang2 ini yang menamakan diri pengelola/wakalah akan order pada sipolan A ni,
tapi pada client, mereka akan beritahu yang mereka order dari kilang ( tak wujud pun kilang, sebenarnye order pada si A)
dan pengelola pun buka la ETA 30 harga 110,000 untuk 1kg.

bulan ke dua
balance duit si A, ada 165,000. beli lagi emas 1 kg, harga 135,000.
jual emas ni harga murah lagi 100,000 pada pengelola. kerugian kali ni, pun sama 35,000
total kerugian = 70,000.
jangka masa untuk dua transaksi ini adalah 2 bulan. dalam masa 2 bulan, nama pengelola dah naik, pungpang trusted kiri kanan,
penjilat tumbuh bagai cendawan. segala ilmu, teknik pusing, teknik ar rahnu, teknik cincin belah rotan walaupun tak logik, orang akan percaya.
tapi si A rilek je kat rumah, no publisiti. tak ada orang kenal pun, yang orang sebut2 hanya pengelola.

setelah beberapa siri kerugian untuk pancing investor, si A deploy 5-6 orang untuk berlakon sebagai kilang, dan promot pada pengelola,
masa tu, kuota tak kurang 10kg, dan dalam market kalau kita kumpulkan, bertan2 emas diorang ni ada ( logik ke???)
pada masa ni, semua orang yang percaya dengan pengelola, yang percaya dengan teori akhir zaman, yang keluar hadis emas berbuku2, akan buatla pinjaman bank, keluarkan asb, gadai tanah, untuk beli emas eta.
bila dinasihat, dia kata ini tak lebih dari jual beli, kita pulak yang dikata bodoh tak faham jual beli. ada yang kata diorang tak main program (padahal program tu adalah berasaskan ETA, jika tiada ETA, tiada la program)
tapi mereka tak berapa bijak, jadi kita biarkan. yang ada kereta, gadai kereta dengan emas, kereta masih bayar bulan2. yang ada rumah, gadai rumah dengan emas, loan rumah masih perlu bayar.(keadaan paling bodoh kalau diorang fikir balik)

tapi dalam cerita ni si A adalah yang paling bijak.
dia akan beli ETA dari pengelola secara senyap dengan amount yang banyak dari berpuluh2 pengelola. dan lipat berkali2 melalui beberapa orang.
sampai masa berKG emas yang dijanjikan pada pengelola, diorang tak deliver (sbb barang mmg takde), tapi pengelola perlu dahulukan duit sendiri untuk jaga nama, dan juga berharap kilang akan deliver.
tapi mereka tak faham game ni. jadi bergadaila bayar emas client (termasuklah emas si A yang diorang tak sedar A ni order pada diorang)
dan juga si A dah ada berpuluh2 bijik rumah berpuluh2 bijik kereta, hasil daripada tukaran dengan emas, sebab si A ni tahu, orang yang tukar barang dengan emas ni, takkan pulangkan balik emas, sebab pasti akan tersontot. sebab sistem ni dia yang cipta.
jadi dia tahu.

ok sekarang. dengan modal 200k si A, berapa juta agaknya dia collect?
berapa banyak aset dia ada?
sy tahu ramai yang fikir “cilaka tokbomoh ni tipu aku”, dan menggangap tokbomoh itulah si A ni.
tapi sy rasa, tok bomoh ni pun kene tipu jugak, cuma depan orang ramai perlu berlagak bijak. leader marketing, biasalah, semua nak nampak bagus.

ada yang bertanya kenapa tak pulang modal? beri modal pun dah ok.
hmmm.. fahamilah cerita ini dah selepas itu, tahu lah anda kenapa modal tak nampak langsung.

sama cerita seperti penipuan topup dulu2. celcom, maxis, digi topup akan dijual harga 7rm, berebut la orang beli, order kali pertama 10k pcs, dapat.
order kali kedua 20k pcs pun, dapat.
order kali ketiga 100k pcs, duit dah bayar 700k, topupnye tak nampak sampai la tahun 2015 ni. untung tak seberapa, rugi berganda2.
si penipu hanya rugi 90k rm je. tapi bawak lari 700k.
hmm.. cerita tahun 2006. pengalaman mematangkan diri..

kesimpulan, jangan la percaya bulat2 perkara yang kita sendiri tak berapa faham. pakai ikut je. orang yang kita ikut jatuh tak seberapa, tapi kita jatuh dah tak boleh bangun dah.


Nasihat saya..berhati2 dengan program semacam ini... kasihanlah pada diri anda dan keluarga anda...

-cerita dari facebook

0 comments:

Popular Posts